5 Produk Fesyen Second yang Masih 'Aman' untuk Dibeli


Bagi anda yang suka bergaya vintage, tentunya suka memburu busana bekas. Produk fashion keluaran lama atau yang sudah pernah dipakai orang memang belum tentu tak berkualiti. Terkadang item-item tersebut justru bisa menjadikan penampilan lebih unik serta menjimatkan perbelanjaan. Ketika mendatangi pasar atau kedai vintage, jangan hanya mencari atasan atau dress. Lima produk fashion tak terpikirkan berikut juga pantas diburu agar dapat tampil bergaya tanpa membuang banyak wang:

1. Ikat Pinggang
Apabila pergi ke pasar yang menjual barang bekas mungkin anda lebih terpikirkan untuk memburu fesyen. Namun ikat pinggang juga pantas dipertimbangkan. Menurut blogger Sea of ​​Shoe, Jane Aldridge, pemilihan gesper tidak perlu dilakukan terlalu spesifik seperti kasut atau beg. Kalau pun ikat pinggang sudah dalam keadaan kurang baik, hal itu akan mudah dikesan. Kerana harganya yang murah, anda juga boleh membeli beberapa untuk disesuaikan dengan pelbagai gaya berbusana.

2. Kasut
Banyak orang enggan membeli alas kaki bekas. Mereka takut produk tersebut sudah sering digunakan sehingga kelihatan kusam. Ada juga yang bimbang kasut keluaran lama akan kurang selesa dikenakan. Untuk mengelakkan hal tersebut, sebaiknya anda jangan membeli kasut bekas secara online jika tidak boleh dikembalikan. Agar lebih selamat, pastikan bila brand kasut memang berkualiti.

"Kita sering membuat kesalahan dengan kasut. Tetapi kesalahan seseorang boleh menjadi sebuah penemuan bagi kita. Dengan harga yang lebih baik pula," ungkap Shareen Mitchell, pemilik brand Shareen kepada Refinery 29.

Baca Juga: 50 Inspirasi Model Kebaya

3. Pakaian Pernikahan
Setiap wanita pasti ingin kelihatan istimewa semasa berkahwin. Anda pun boleh tetap tampil menawan di hari bahagia dengan gaun perkahwinan bekas. Terlebih untuk anda yang enggan mengeluarkan dana terlalu banyak hanya untuk pakaian namun ingin membeli busana menawan. Hal ini dianggap lebih hemat terlebih kerana gaun pengantin adalah sesuatu yang akan dipakai sekali saja.

"Kami melihat peningkatan dalam pembelian gaun pengantin bekas sebanyak tiga kali ganda sejak lima tahun lalu. Dan menurut pengiraan kami, kira-kira 25% pengantin yang berkahwin di Amerika Syarikat tahun lalu akan membeli atau menjual busana perkahwinan bekas," ungkap Tracy Dinunzio yang juga sering memperjualbelikan baju pengantin bekas.

4. Pakaian Tidur
Sebahagian dari anda mungkin berfikir jika pakaian tidur atau pakaian keluaran lama akan kelihatan kurang menarik. Namun item-item itu juga pantas dibeli demi menambah sisi menyenangkan dalam koleksi pakaian. "Pakaian tidur dan pakaian dalam 'lucu' sangat menyenangkan untuk dibeli di kedai vintage kerana anda boleh mencari keluaran pereka yang original tanpa membayar penuh," tutur Shareen.

5. Jaket dan Outer
Jaket keluaran lama yang sering dijual di kedai vintage mungkin tidak selalu dihadapkan dengan material berkualiti. Untuk itu, anda sering enggan untuk membelinya. Namun bila anda butuh luaran baru untuk dikenakan semasa bercuti dan bukan dikenakan setiap hari, tak ada salahnya untuk membelinya. Pastikan saja material yang digunakan berkualiti baik.

"Anda perlu membeli yang bahannya bagus, seperti kain taf, kapas, sutera, bulu," kata Shareen.

MainanFiberglass.Com

Pabrik fiberglass Murah di Solo - Waterboom, Sepeda Air, Kereta mini, Patung Maskot, Tangki, Waterpark, Playground, dll