4 Langkah untuk Cegah Tanda-tanda Penuaan Pada Gigi

Malaysia - Selama ini banyak orang lebih memperhatikan tanda-tanda penuaan pada kulit terutama wajah. Padahal ada satu bahagian badan lain yang boleh membuat penampilan anda kelihatan lebih tua, iaitu gigi yang tidak sihat. Senyum yang cemerlang dengan deretan gigi masih utuh dan bersih boleh menghadirkan kesan muda dan kesan lebih segar pada wajah. Agar gigi sihat dan kuat sampai tua, ini empat perkara yang harus anda perhatikan dalam menjaga beliau seperti dipetik dari Female First.

1. Memperkukuhkan Enamel Gigi
Enamel (bahagian gigi yang putih) boleh terhakis dengan peredaran masa dan membuat gigi sensitif terhadap makanan sejuk dan panas. Beberapa penyebab terhakis dan melunaknya enamel adalah kebiasaan minum minuman dengan kadar asid tinggi seperti jus oren, wine atau minuman beralkohol lain.

Anda tidak perlu mengelakkan minuman tersebut kerana boleh di ubah dengan beberapa tips. Untuk mencegah minuman langsung mengenai gigi, minumlah menggunakan straw, jangan langsung dari gelas atau botol. Lalu setelah mengambil makanan dengan kadar asid tinggi jangan langsung memberus gigi. Tunggu kira-kira satu jam baru mula membersihkannya.

Baca Juga: 50 Inspirasi Model Kebaya

2. Mencegah Gigi Patah atau Retak
Untuk mencegah gigi anda patah atau retak, elakkan tabiat mengunyah ais batu atau makanan lain yang terlalu keras. Anda juga perlu mengelakkan makan makanan yang terlalu panas dan sejuk di saat yang bersamaan. Apabila anda sudah melihat tanda-tanda gigi akan patah atau retak, segera periksakan ke dokter gigi untuk diberi pencegahan yang tepat.

3. Mencegah Gigi Bernoda
Keadaan lain yang boleh membuat wajah kelihatan tua adalah gigi bernoda. Beberapa jenis minuman dan makanan seperti kopi, tej, wine, jus buah, minuman soda, kicap dan kari boleh meninggalkan noda kekuningan atau kecoklatan yang boleh menjadi kekal pada gigi. Maka disyorkan selepas makan atau minum yang berpotensi membuat gigi bernoda, minumlah segelas air putih dan gigi satu jam selepas makan. Selain itu gunakan straw ketika minum minuman dengan warna yang pekat.

4. Gigi Tidak Ompong
Untuk mencegah gigi tercabut dan senyum menjadi bertaring di usia tua, anda perlu membuat pemeriksaan gigi secara rutin ke doktor. Itu juga cara terbaik mengelakkan masalah pada gusi dan gigi reput. Lakukan kawalan gigi sekurang-kurangnya enam bulan atau setahun sekali.

MainanFiberglass.Com

Pabrik fiberglass Murah di Solo - Waterboom, Sepeda Air, Kereta mini, Patung Maskot, Tangki, Waterpark, Playground, dll